Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Trianon – az örökké fájó seb
2009. június 5.

Az országcsonkító békediktátum 89. évfordulójára emlékeztek csütörtökön a Lakitelek Népfőiskola Szent István kápolnájánál. Az eseményen a 3-as számú választókerület katolikus plébánosai és református lelkipásztorai mellett, a budapesti V. kerület nyugdíjasainak egy csoportja is részt vett. A vendégeket a házigazda Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte.

A „múlt nincs magától" - idézte a politikus Illyés Gyulát. Igen. A múltat életben kell tartani, mert vannak, akik végképp el akarják törölni. Életben kell tartani, ezt segíti minden ilyen megemlékezés, ima, főhajtás, koszorú, virág, szobor, ünnepi vagy évfordulós összejövetel. De segít abban is, hogy korrigáljunk, javítsunk a múlt esetleges hibáin is - hangsúlyozta a Lezsák Sándor.

A rendezvényen jelen volt Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke is. Trianon olyan seb, amely ma is egyformán fáj minden magyarnak Erdélytől a Felvidékig, a Délvidéktől Kárpátaljáig. S bár furcsán hangzik, tulajdonképpen még jó is, hogy fáj. Mert szembe kell néznünk a tényekkel, sajnos olyan idő felé megyünk, amikor egyre kevesebbeknek fáj majd ez a seb, mert egyszerűen beletörődtek vagy mert már nem tulajdonítanak jelentőséget neki. Pedig Trianon olyan seb, amelynek mindig fájnia kell! - hangsúlyozta a fideszes politikus. Trianon az a seb, amely mindaddig fájni fog, amíg gyógyulást nem találunk rá. Ám erre egyelőre nem sok esély mutatkozik. Legalábbis a szomszédos országok történései alapján erre következtethetünk. Nekünk mindenesetre az a feladatunk, hogy ennek a sebnek a fájdalmát fenntartsuk magunk között. Ahogy Csoóri Sándor írta Idegszálaival a szél című gyönyörű versében: „Mint húsban vándorló szilánkot, hordod magadban romjait; s ha már sebesülésed ideköt, ideköt gyógyulásod is."

A megemlékezés után a vendégeket kemencében sült valódi kenyérlángosra látták vendégül a Népfőiskola szabadtéri színpadának szomszédságában.


SZ.A.

 


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép