Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Trianon nem jobb- vagy baloldali kérdés
2009. április 10.

"Trianon a magyarság egyik sorskérdése mindenkinek, akár a baloldalon áll az illető, akár a jobboldalon"– összegezte Szidiropulosz Archimédesz szociológus az április 8-án rendezett konferencián a Polgárok Házában.

A Nemzeti Fórum Egyesület Kölcsey Köre 9. estjén történészek, kutatók beszélgettek 1920. június 4. eseményeiről, annak ismert és kevéssé ismert előzményeiről, következményeiről. A hallgatóság soraiban több történész, politikus foglalt helyet, köztük Zeke Gyula író és Fábián Gyula író, újságíró, a Trianoni Szemle alapító szerkesztői. A Trianon a tankönyvekben című rendezvényen Horváth Béla bevezető szavai után elsőként Lezsák Sándor szólalt fel, azt hangsúlyozta, milyen nagy a fontossága a trianoni békeszerződés történelmi folyamata kutatásának. Megjegyezte, hogy állami támogatással működő közalapítvány feladata lenne a Trianonnal kapcsolatos tények feltárása, és a fiatal generációkkal is meg kell ismertetni ezeket az eseményeket.

Szidiropulosz Archimédesz szociológus a mai közállapotokra utalva említette: nem véletlen, hogy megszülettek a velünk élő Trianon vagy a belső Trianon fogalmak. A szociológus az idén megjelenő negyedéves folyóirat, a Trianoni Szemle képviseletében volt jelen, akárcsak Raffay Ernő történész. Kifejtette, a Trianoni Szemle célja a felvilágosítás és a szemléletváltás. A Trianoni Szemle szerkesztői közül Raffay Ernő történész is felszólalt. Raffay az új lap Tisza István-emlékszámát és Apponyi Albert-különszámát, a szerkesztőbizottság jövőbeni terveit, kutatási elképzeléseit ismertette a közönséggel. Végül Kiss Dénes író, költő, a Trianon Társaság elnöke beszélt, felidézte a megalapítás alkalmait, a közös beszélgetéseket és a csatlakozó vidéki és külföldi Trianon-szervezetek jelentőségét.

 

Somogyi F. Anikó
Magyar Hírlap


 


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: A kultúra diktatúrája
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép