Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Újabb áttörés is készült
2009. augusztus 27.

Áttörés a szabadságért címmel emlékezett hétfőn este az 1989. augusztus 19-i páneurópai piknikre a kereszténydemokratákhoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány a német fővárosban. A rendezvényen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke felfedte, hogy a keletnémet csoportok Ausztriába meneküléséről híressé vált eseményen kívül további „áttörésre" készültek.

Kapcsolódó hír:

 

Lezsák Sándor beszámolt arról, hogyan hozták létre az 1980-as évek végén az ellenzéki Magyar Demokrata Fórumot (MDF), miként készültek a páneurópai piknikre, illetve hogy készültek még az utána következő napokban egy újabb „áttörésre” is, amelyből végül a szeptember 10-i határnyitás miatt nem lett semmi. Az alelnök azzal zárta emlékezését: a szögesdrótot úgy bontottuk le, hogy a kezünk nem lett véres.

Pozsgay Imre egykori államminiszter visszaemlékezett arra, hogy 1989 májusának végén – első kelet-európai államférfiként – volt Nyugat-Berlin vendége. Az akkor elmondott, a múltat újfajta módon értékelő beszéde alapján kérték fel őt a szervezők a Sopron közelében rendezett piknik védnökének. Az eseményt több száz keletnémet használta ki arra, hogy átjusson Ausztriába.

A páneurópai piknik védnökének, Habsburg Ottónak a lánya, Walburga Douglas Habsburg olvasta fel két évtizede a pikniken édesapja beszédét. Mint a Konrad Adenauer Alapítvány berlini rendezvényén elmondta, nem félt, hogy 1989. augusztus 19-én helyettesítenie kellett édesapját, a félelemnél sokkal nagyobb volt az öröme, hogy jó irányba mutatnak a magyarországi fejlemények. Néhány nappal a piknik után a moszkvai rádió német adásában hallott egy interjút Erich Honeckerrel, a keletnémet állam vezetőjével, aki tajtékzott a történtek miatt. Walburga szerint akkor vált világossá előtte, hogy augusztus 19-én, a páneurópai pikniken valami nagy dolog történt.

A berlini magyar nagykövet, Peisch Sándor köszöntőjében felidézte, hogy két évtizede a magyarok és a németek közösen nyitottak új fejezetet Európa történelmében. Akkor olyan szilárd emberi alapok teremtődtek, amelyekre azóta is építeni lehet a két ország kapcsolatait.

mno.huKéptár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép