Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Újra használják a régi iskola épületét Kisizsákon
2016. szeptember 5.

A kisizsáki iskola 1927-28-ban épült, a Klebelsberg-féle iskolaépítési program keretében. A létesítmény Izsó János ceglédi építőmester kivitelezésében, Gotthárd Zsigmond királyi mérnök ellenőrzése mellett épült. Most egy uniós pályázat keretében felújításra került az épület, amely ezentúl irodaépületként fog üzemelni.

Az építést Schwanner János igazgató-tanító szorgalmazta. Ő maga, felesége, leánya, valamint veje is szeretett és megbecsült tanítói voltak az iskolának.

Akkoriban az iskola építéséhez több kisizsáki lakos is hozzájárult. Volt, aki kétkezi munkájával nyújtott segítséget, akadt olyan is, aki adományaival járult hozzá a tanintézmény megépítéséhez. Schwanner tanító úr például az építéshez szükséges tégla beszerzésben is közreműködött.

Izsák kiterjedt tanyavilágában hét külterületi iskola működött több évtizeden át, önálló igazgatóságok alatt. Köztük volt Kisizsák is. Az 1969-es évben, a községi iskola mellett megépített diákotthon működésének elindulásával ezen iskolák felső tagozatai megszűntek. Ezután fokozatosan szűnni kezdett az alsó tagozatos oktatás is a külterületi iskolákban. Legtovább a kisizsáki intézményben folyt munka, egészen az 1980-as évek közepéig.

Miután végleg megszűnt az oktató-nevelő munka az épületben, a régi iskola helyszíne istentiszteleteknek és szentmiséknek adott otthont. A kisizsáki kápolna 2004-es megépítése után ez a funkciója is megszűnt. Ezután raktárként használták.

Az ingatlant nemrég vissza nem térítendő Európai Uniós támogatás segítségével az Izsépker Plusz Kft. újította fel. Így a használaton kívüli ház, újra benépesül és a korszerű, energiatakarékos iroda több ember munkahelyeként szolgál majd.

Újra használják a régi iskola épületét Kisizsákon

A szeptember 2-án tartott átadási ünnepségen dr. Bozóky Imre, Izsák alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Rábaközi Balázs második osztályos tanuló szavalatát követően Abonyi Istvánné Kiss Irma, mint a kisizsáki iskola utolsó élő tanítója, aki ott kezdte pályáját, szólt a megjelentekhez. Halmi Nobert Sándor 5. osztályos tanuló és Farkas Orsolya zenetanár hegedűjátéka után. Az ünnepségen táncoltak az Izsáki Sárfehér Néptáncegyüttes fiatal párjai is. Kakulya Zoltán, az Izsépker Plusz Kft. képviseletében köszöntet mondott mindenkinek, aki közreműködött a felújításban.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, aki maga is egy tanyasi iskolában kezdte a pályafutását, méltatta az iskolaépület felújítását. A kisizsáki iskola a szellemi honvédelem jegyében épült Klebelsberg kultuszminisztersége idején. Nagyon fontos, hogy tudjuk, hol élünk, milyen volt a múlt, ehhez nyújt biztos támpontot a kisizsáki iskola is. Lezsák Sándor gratulált az építtetőnek, az iskola felújítójának.

Újra használják a régi iskola épületét Kisizsákon

A projekt során két darab új kotrógép eszköz beszerzésére is sor került.

Tudomásunk szerint a jövőben ezt az épületet logisztikai irodaként hasznosítják majd.

A régi iskola történetéről Tetézi Lajos, az izsáki újság és a televízió főszerkesztője tájékoztatott bennünket.

Varga Zoltán

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: A kultúra diktatúrája
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép