Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Újra együtt volt a királyi szent család
2009. augusztus 24.

Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella ereklyéi előtt mutatott be ünnepi szentmisét Bábel Balázs érsek a Lakiteleki Népfőiskolán, amelynek alapítója, Lezsák Sándor szerint államalapító királyunk rendszerváltó uralkodó volt, és sok nehézség közepette sem vált idegen országok szolgai utánzójává.

Kapcsolódó hír:

 

Lezsák szerint hagyományteremtő céllal, ugyanis mostantól minden esztendőben, Szent István ünnepe táján a három település egyikén együtt lesz a királyi szent család. A parlamenti alelnök hangsúlyozta, hogy a három ereklye egysége kifejezi, mi volt és mi napjainkban a család hivatása.

Ünnepi körmenettel kísérték a szentkirályi Szent István-, a nyárlőrinci Boldog Gizella- és a lakiteleki Szent Imre-ereklyéket szombaton a Lakiteleki Népfőiskolán tartott szentmise helyszínére. Az Együtt a szent család elnevezésű, egész napos program nyitányaként bemutatott szertartáson Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mondta a szentbeszédet az ország szinte minden pontjáról érkező érdeklődők előtt. "Államalapító királyunk családja példaként áll előttünk ma is, amikor a család és a házasság nagy válságát éli, ráadásul törvényi szinten is bomlasztják őket. Olyan élettársi formát emelnek a házasság rangjára, melyben nem az isteni rendelés szentesíti a férfi és nő közötti kapcsolatot" – mondta Bábel. Hangsúlyozta: ahogy ezer éve István király és felesége, Gizella vállalták a keresztény utat, úgy a hívő embereknek napjaink szekularizált világában ezt kell tenniük. Az érsek szerint nagyon hiányoznak manapság az olyan értékek a családokból, mint az önvizsgálat, a bűnbánat vagy az Istenről szóló közös elmélkedés, és a szülői szeretet és az egymásért való áldozatvállalás sem szerepel a társadalom elé állított példák sorában.

2009-08-24_2.jpg

Ünnepi körmeneten kísérték az ereklyéket a szentmisére

"A három ereklye segítségével testi valójában is együtt volt a szent család, ami kifejezi, mi volt és mi napjainkban is a család feladata, hivatása" – mondta lapunknak Lezsák Sándor, a parlament alelnöke, a népfőiskola alapítója. Hozzátette: a Passauból érkező Gizella hűséges és segítő társa volt Istvánnak, és az első hét esztendőben nevelte gyermeküket, Imre herceget. A királyfi testi, lelki és szellemi fejlődését a következő hét évben Gellért püspök felügyelte, a harmadik hét esztendőt édesapja, István mellett töltötte. Imre herceg huszonegy évesen lélekben, hitben és fizikailag is érett ember volt, neveltetése alkalmassá tette arra, hogy a keresztény állam vezetőjeként István méltó utóda legyen. Megjegyezte, a herceg azokat a fiatalokat és gyermekeket jelképezi, akiknek fel kell készülniük, hogy az újjászülető nemzet feltörekvő csillagai legyenek. A Nemzeti Fórum elnöke szerint ezek az ifjak jelen vannak a közösségben, segíteni kell a megerősödésüket, mert általuk olyan korszak kezdődhet, amely a nemzeti reneszánsz elindítója lehet.

Lezsák elmondta, Szent István rendszerváltó király volt, aki sok nehézség közepette sem vált idegen országok szolgai utánzójává, helytartójává, mint sok magyarul beszélő politikus, aki a rendszerváltás címén tönkretette az országot. Az Országgyűlés alelnöke úgy vélte, a szombati szertartás hagyományteremtő volt, a jövőben minden évben Szent István ünnepe táján a három település egyikén együtt lesz a szent család.

 

Kacsoh Dániel - Sándor Csilla
Magyar Hírlap


 


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép