Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ünnepség és túra Rákóczi jegyében
2015. július 7.

A Rákóczi Szövetség szervezésében 350 fiatal érkezett július 7-én Kassára, ismerkedjenek a város és a Szent Erzsébet-főszékesegyház nevezetességeivel. Tudatosítsák, ide haza érkeztek. Szerencsés egybeesés folytán ezen a napon érkezett városunkba Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke egy zarándokcsoport élén.

Miután mindannyian meghallgatták a hamvak hazahozatalának történetét és lerótták kegyeletüket a bujdosók hamvainál az altemplomban, a főszékesegyház északi falánál elhelyezett domborműnél került sor az ünnepségre, melyen a Himnusz után elsőként Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja köszöntötte az egybegyűlteket és vendégeket hangsúlyozva, szakrális helyen járunk. Majd Pásztor Zoltán, püspöki helynök köszöntötte a jelenlévőket. Figyelmeztetett, Rákóczi jelmondata, a Cum Deo arra hívja föl a figyelmünket, hogy csakis Istennel vívhatjuk ki szabadságunkat, csakis Vele vagyunk képesek véghez vinni feladatainkat.

Ünnepség és túra Rákóczi jegyében

Lezsák Sándor köszönetet mondott a Rákóczi Szövetség szervezőinek, hogy 1989 óta állandóan fölragyogtatják névadójuk életművét, szellemiségét, örökségét. A magyar Országgyűlés nevében is köszöni a felvidéki szervezeteknek, hogy Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke közvetítésével felerősítették azt a kárpát-medencei közakaratot, hogy a fejedelemnek legyen emléknapja. Ezt a képviselők, ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett idén megszavazták.

A főszékesegyház immár több mint száz esztendeje nemzetünk zarándokútjainak szent állomása. Majd köszöntötte a közel négyszáz résztvevőt, aki között ott voltak a lakiteleki Népfőiskola által meghirdetett Kárpát-medencei Rákóczi vetélkedő győztesei, rimaszombatiakkal egyetemben. A főszékesegyház tövében, a Rákóczi-dombormű előtt kap történelmi hangsúlyt a fejedelem jelmondata: „Istennel a hazáért és a szabadságért." Ezzel a jelmondattal indul nemzetünk leghosszabb hősi szabadságharca, ez a jelmondat állt a zászlón, mely egyben hirdette, Rákóczi személyében immár van vezérünk. Ezt a jelmondat a századok folyamán számtalanszor szállt az égi magasságba.

Nyolc éves harc következett, mely győzelmeivel és veszteségeivel a magyarság történelmének legszebb lapjait írta, miközben a fejedelemnek szinte a semmiből kellett megteremtenie a sikeres harc feltételeit, a katonák kiképzésétől a nemesek, nagyurak és jobbágyok közötti érdekegyeztetésig és el kellett fogadtatni magát a nemzetközi erőkkel, melyektől támogatást remélt. A magyarság végül magára maradt, mint annyiszor. Eredményei ellenére le kellett tenni a fegyvert és megkötni a szatmári békét. Ennek legnagyobb vesztese maga a fejedelem és társai voltak, mégis nélkülük ennyi eredmény sem született volna a béketárgyalásokon. Emigrációba kényszerültek, ahonnan nem volt életükben visszatérés. Hamvaik itt pihennek. Életükben nem tudhatták, jön egy évszázad még nagyobb veszteségekkel.

Odafönn, őseink égi seregében, a Csillagösvényen Csaba királyfi harcosai és a többiek, Mátyás fekete serege, Dobó István várvédői, Bocskai hajdúi, a két világháború hős katonái, az 56-os pesti srácok mellett ott vannak Rákóczi hűséges harcostársai is, akik vérüket, életüket adták szülőföldjükért Istennel a hazáért és a szabadságért. „A magyar történelem neves és névtelen hőseit az egészséges veszélytudat ösztönözte az összefogásra." Arany János ezt igen egyszerűen fogalmazta meg: „Élni fog a nemzet,/ Amely összetart./ Kit önvétke meg nem hódít,/ Nem hódítja kard."

Beszéde végén az alelnök azt reményét fejezte ki, hogy ebből a szabadságharcból merítsünk erőt, bátorságot, mert az egészséges veszélytudat rendkívüli erőfeszítésre, összefogásra képes és válságos időkben csak így lehetünk úrrá mindennemű bajon, csak így fordíthatjuk sorsunkat a térség jószándékú törekvéseivel és népeivel együttesen jó irányba. „Dicsőség a hősöknek, áldott legyen az emlékük!"

Kolár Péter, a Csemadok város szervezetének elnöke közölte, a kassai magyarok ápolják a fejedelem emlékét. Reményei szerint, ez a mostani ünnepséget mindannyian megőrzik emlékezetükben.

A koszorúzás után a Szózattal zárult az ünnepség. A Rákóczi Szövetség szervezésében érkezett fiatalok ezután a főszékesegyházban misén vettek részt, a népfőiskola versenyének győztesei meg a Rodostói-házban látogattak el, majd folytatták programjukat, mely Márai Sándor szobránál fejeződött be.

Balassa Zoltán

További képek megtekintéséhez kattintson ide

(Forrás: Felvidék.ma)


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: A kultúra diktatúrája
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép