Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Változást sürget Lezsák


Az MDF egyik alapítója aggódik a demokrata fórum jövőjéért

---------------------------------------------------

Az MDF ebben az állapotában nem maradhat, ha mégis, akkor fennáll a veszélye annak, hogy lassan felmorzsolódik. Ezt felelősségérzettel élő MDF-es nem várhatja meg szótlanul és ölbe tett kézzel - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Lezsák Sándor, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója, mostani alelnöke. A politikus - mint lehetséges forgatókönyvet - elképzelhetőnek tartaná, hogy Dávid Ibolya távozzon az MDF éléről. Úgy vélte, a párton belül jóval többen támogatnak változást, mint amennyi jelenleg látszik. Szomorú jelenségként tapasztalja, hogy a fórumhoz kezdetektől hűséges emberek közül az utóbbi hónapokban többen elhagyták a pártot.

interjuMN.jpg

Fotó: Pörneczi Bálint


Végül is tisztázzuk: a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportjának kétnapos, zárt ajtók mögött tartott évértékelő ülésén felszólította lemondásra Dávid Ibolyát vagy nem?

- Nem szólítottam fel lemondásra Dávid Ibolyát. Azt mondtam el a képviselőtársaimnak, hogy három lehetőséget, forgatókönyvet látok az MDF jövőjével kapcsolatban. Az első lényege, hogy a vezetésben újrarendezzük sorainkat Dávid Ibolya irányításával. Azt is elmondtam: ha ez nem történik meg, akkor az elnök asszonynak le kell mondania. Ezt most még sérülés nélkül megtehetné azzal, ha az MDF-nek rendkívüli kihívást jelentő európai parlamenti választásokon a pártlista élére állna. A mostani helyzetben én Medgyasszay Lászlót tartanám alkalmasnak az elnöki posztra. Gémesi Györggyel és az elnökség többi tagjával nyilván mindenben segítenénk az új csapatmunkát. Megítélésem szerint ez egy kitörési pontot jelentene az MDF-nek, és így a Fidesz partnereként az európai parlamenti és a 2006-os országgyűlési választásokon elérhetné célját, azaz minél nagyobb szavazataránnyal legyőzhetné az MSZP-t és az SZDSZ-t. A harmadik forgatókönyv szerint nem történik kedvező változás a párt irányításában, így viszont; ősszel a mostaninál sokkal drámaibb formában vetődnek majd fel az MDF működésével összefüggő problémák. Ez kárára lehet a demokrata fórumnak és így az egész jobboldalnak is.

 

- Mi sarkallta erre a felszólalásra?

-
Az MDF a közvélemény-kutatások szerint most egy-két százalékos támogatottsággal bír. Ebből a választó annyit érzékel, hogy az előző négy esztendőben az MDF támogatottsága nem emelkedett, inkább csökkent. Megszólalásra sarkallt az a szomorú jelenség is, hogy az MDF-hez a kezdetektől hűséges, kiváló emberek közül az utóbbi hónapokban többen elhagytak bennünket. Kapok leveleket, szóbeli figyelmeztetéseket az MDF szimpatizánsaitól, a szellemi környezetünkhöz tartozóktól is: ha minden így marad, kénytelenek lesznek más irányba tájékozódni. Az utóbbi napokban például Gyarmati Dezső csalódott mondatai figyelmeztettek. Ezek után nekem nemcsak jogom, hanem kötelességem is gondolkodni a megoldáson és az elnökségnek javaslatot tenni, függetlenül attól, hogy ez érinti-e az elnök személyét vagy sem.

- A Dávid Ibolyát támogatók egyik legfőbb érve, hogy a közvélemény-kutatások szerint az elnök hosszú ideje az egyik legnépszerűbb magyar politikus.

- Bár a hivatalos népszerűségi listán Dávid Ibolya valóban az élen szerepel, úgy látszik, az MDF megítélésére ez nem volt hatással. Egyébként hadd tegyem hozzá: az életben általában, a politikában pedig különösen érvényes az az igazság, hogy egyszerre mindenkinek nem lehet tetszeni. Legfeljebb ideig-óráig, és annak is olyan ára van, amit az MDF-fel nem érdemes megfizettetni.

- A februári országos gyűlésen - bár önt több megyei szervezet jelölte az elnöki posztra - nem mérette meg magát Dávid Ibolyával szemben. Akkor még nem látta a pártvezetés hibáit?

- Abban bíztam, hogy az MDF érdekében a februári országos gyűlés előtt létrehozott belső szövetség életképes lesz. Nekem az MDF jövője, a fórum által meghatározott nemzetpolitikai érdekek képviselete és ezzel együtt a hatékony ellenzéki összefogás minden felett áll.

- Februárban nem egyszerűen nem szállt ringbe Dávid Ibolyával, de be is ült mellé az alelnöki székbe. Akkor úgy látszott - ahogy az imént mondta -, ön és Gémesi György, akiket korábban mint az elnök belső ellenzékének tagjait tartottak számon, kiegyeztek Dávid Ibolyával. Miért bomlott fel ez a megállapodás?

- December táján valóban kötöttünk egy belső megállapodást, amit megerősítettünk az országos gyűlésen is. Ennek lényege, hogy megpróbálunk egy olyan csapatmunkát megvalósítani, amelynek élén az MDF elnöke áll. Ezt mi maradéktalanul teljesítettük is, azonban közben történtek kisebb-nagyobb zavarok, amelyek végül oda vezettek, hogy Dávid Ibolya megvonta bizalmát Gémesi György alelnöktől. Ez már egy olyan jelzés volt, olyan változás az eredeti felálláshoz képest, amely bizonytalanságot keltett, és bennem megrendítette a Dávid Ibolya iránti bizalmat.

- Nem érzi, hogy amiért most Dávid Ibolyát bírálja - például a párt alacsony támogatottsága miatt -, egyben a saját munkájának is kudarca, hiszen ön alelnökként ott ül az MDF legfőbb döntéshozó testületében?

- Az MDF vezető testületeiben együtt sírunk, együtt nevetünk, egy csónakban ülünk. Közös a felelősségünk. Mondom ezt annak ellenére, hogy a döntések egy részénél kisebbségben maradtam. Akkor mondtam, hogy ez így nem mehet tovább, akkor vázoltam fel a lehetséges forgatókönyveket, amikor a változásra konkrét, megvalósítható javaslattal álltam elő.

- Vajon mennyien állnak ön mögött, mennyien támogatják a radikális változást sürgető lépéseit a párton belül?

- Jóval többen, mint amennyi most látszik. A veránkai, kétnapos frakciótanácskozáson és most legutóbb a megyei elnökökkel bővített elnökségi ülésen szinte valamennyi felszólaló mérsékeltebb vagy radikális változásokat sürgetett.

- Pedig a frakcióülést követően Herényi Károly frakcióvezető azt nyilatkozta: ott senki nem állt ön mellé. Az MDF bővített elnökségi ülése után Katona Kálmán alelnök nyilatkozta azt, hogy az ön felvetése "egyöntetű, kemény elutasításra talált".

- Az erről nyilatkozók valószínűleg nem hallgattak meg minden felszólalást.

- Több olyan MDF-essel beszéltem, aki úgy látja, valóban változásra lenne szükség a párt élén, de szerintük nincs valós alternatíva Dávid Ibolyával szemben.

- Javaslom, hogy üljön le ezekkel az MDF-esekkel, és fejtsék ki bővebben álláspontjukat. Én úgy vélem, az MDF akkor lesz megint támogatott és elfogadott párt, ha élére áll egy olyan megújhodási mozgalomnak, ahol a politika kilép önnön fogságából, belső kényszereiből, és képes lesz teljes szélességgel az emberek felé fordulni. Ezt szolgálja az MDF-es belső erőfeszítéseken túl a fórum környezetében szerveződő Magyar Nemzetpolitikai Társaság, a Kereszténydemokrata Fórum, a Lokálpatrióta Egyesület és a most szerveződő Zöld Fórum. A megújulás követelménye tehát azt is jelenti, hogy a mai politikai követelményekhez igazítva vissza kell térnünk ahhoz a politikai irányhoz, stílushoz és csapatmunkához, ami eredendően jellemezte az MDF-et. Ebben a folyamatban határozottabb arculatot kell kialakítanunk, bátrabban és következetesebben kell vállalni és képviselni a magyar népi és nemzeti elkötelezettséget mind a bel-, mind a külpolitikában. Az MDF ebben az állapotában nem maradhat, ha mégis, akkor fennáll a veszélye annak, hogy lassan felmorzsolódik. Ezt felelősségérzettel élő MDF-es nem várhatja meg szótlanul és ölbe tett kézzel.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép