Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Van reményünk a jövőre
2009. március 20.

Hogyan viszonyult a Vatikán a kommunista államokhoz, mit jelentett az úgynevezett keleti politika? Egyebek mellett erre is választ kaphattak a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett papi találkozó résztvevői. "Prohászka szellemisége szerint válságos időkben sem szabad elkeserednünk" - mondta Szabó Ferenc atya.

"Mivel Isten eddig is megóvott minket, van reményünk a jövőre nézve is" – mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tegnap a papoknak meghirdetett találkozón. Az immár hagyományosnak számító összejövetelt ezúttal is a Lakiteleki Népfőiskolán tartották meg, a házigazda Lezsák Sándor, az intézmény alapítója, az Országgyűlés alelnöke volt. Az ezredforduló óta többedszerre megrendezett eseményre az egész országból, sőt a Felvidékről is érkeztek érdeklődők.


Az egybegyűlteknek Szabó Ferenc jezsuita szerzetes tartott előadást a többi közt a Vatikán úgynevezett keleti politikájáról, amelynek a Vatikáni Rádió munkatársaként, valamint a Szentszék egyik tolmácsaként maga is tanúja lehetett a hidegháború évtizedeiben. A szerzetes személyesen ismerte Agostino Casaroli bíborost, aki diplomataként tevékenykedett a pápa mellett, és leginkább a kommunista államok iránt tanúsított, sokak szerint kompromisszumos politikája miatt érte kritika a munkáját. Szabó Ferenc szerint ennek oka lehetett a Szentszék tájékozatlansága is, amely egyébként egész Nyugat-Európát jellemezte a Szovjetunióval és csatlós államaival kapcsolatban. "A baloldali propaganda miatt kevesen tudtak a kommunizmus áldozatainak millióiról. Nyilvánvaló, hogy nem látták tisztán Magyarország helyzetét sem" – mondta a szerzetes. Beszélt a Mindszenty József lemondatása körüli vitákról is. Hangsúlyozta: a hercegprímás a végsőkig kiállt az egyház szabadságáért. A rendszerváltás óta az egyházi személyeket ért ügynökvádakról szólva azt mondta: nyilvánvaló, hogy akárcsak a Vatikánban, a magyar egyházban is erőteljesen működtek a titkosszolgálatok, ám az ügynökök mellett áldozatok, valódi vértanúk is voltak.


Szabó Ferenc szót ejtett a Prohászka Ottokárt a balliberális szekértábor részéről napjainkban is érő vádakról. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy antiszemita uszítóként akarják feltüntetni az 1927-ben elhunyt székesfehérvári püspököt, aki már jóval a második világháború előtt felosztotta egyházmegyéje földjeit. "Sokan ma sem tudják, hogy még az egyházban is többen vörösnek tartották, mivel félreértették korát megelőző szociális érzékenységét. A püspök mindig óvott a fajgyűlölettől, több zsidó barátja is volt" – hívta fel a figyelmet a szerzetes, majd hozzátette: Prohászka szellemisége szerint válságos időkben sem szabad elkeserednünk, az egyháznak pedig napjainkban fokozottan segítenie kell az elesetteket.Egyházi szerepvállalásra van szükség
"Az egyháznak reménységet kell adnia ennek a reményvesztett országnak. Azon túl, hogy a templomban megszólalunk, fontosnak tartom, hogy a katolikus alapértékeket megerősítsük a társadalomban. Kiemelt fontossággal bír a családok megsegítése és az ifjúsággal való törődés" – mondta lapunknak Beer Miklós váci megyés püspök, aki maga is részt vett a papi találkozón. A szociális problémák megoldásában, így a terjedő munkanélküliség vagy a cigánykérdés ügyében, az egyház is fokozottabb részvételét sürgette. "Az egyháznak is szerepet kell vállalnia a válság kezelésében" – hangsúlyozta.


Kacsoh Dániel
Magyar Hírlap

 


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép