Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Várpalotán emléknappal tisztelegtek Szíj Rezső, a polihisztor emléke előtt
2015. október 10.

A 100 évvel ezelőtt született Szíj Rezső református lelkész, író, művelődés- és irodalomtörténész életútja előtt emléknappal tisztelegtek szombaton a várpalotai könyvtárban. A településhez ezer szállal kötődő kutatóra egykori tanítványként és barátként Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is a helyszínen emlékezett.

– A Krúdy Gyula Városi Könyvtár hagyományosan fontos szerepet vállal Várpalota múltjának ápolásában, rendszeresen megemlékezünk a városhoz kötődő fontos személyekről. Az elmúlt években a kiváló költő, műfordító és folklorista Bán Aladár, a helyi kutatásokban kiemelkedő érdemeket szerzett Pacsuné Fodor Sára pedagógus, Winkler Márton katolikus kántor-tanító, a névadónk, Krúdy Gyula író, s a Palotán árvaházat és tanodát alapító evangélikus lelkész, Hrabowszky György evangélikus lelkész életműve előtt is egy-egy rendezvénnyel tisztelegtünk. Ezúttal a Várpalotához ezer szállal kötődő református lelkészre, helytörténeti kutatóra, irodalomtörténészre és könyvtárosra, a Várpalota monográfia írójára, Szíj Rezsőre emlékezünk – mondta el az emléknapon Budai László, a rendezvények otthont adó városi könyvtár vezetője.

– Várpalota olyan város, ahol számos díszpolgárral büszkélkedhetünk. Egészen bizonyos azonban, hogy kimagaslik közülük Szíj Rezső, aki nemcsak a település, hanem Magyarország olyan egyénisége volt, akire mindig oda kellett figyelni. Lelkészként közösségteremtő, politikusként hűséges és elkötelezett. Mi Várpalotán a helytörténet egyik legjelentősebb kutatójaként tiszteljük. Pétfürdőn szolgált lelkészként, majd az 56-os tevékenysége után internálták. Kapcsolata Várpalotával folyamatos volt, ám a leginkább kimagasló időszaknak ebből a szempontból a hatvanas évek számítottak. Ekkor születtek ugyanis a települést és annak történetét bemutató könyvei. Születésének századik évfordulója kiváló alkalom arra, hogy újra felfedezzük őt. Ugyan nem sorolható a méltánytalanul elfeledett személyiségek közé, ám a fiatalabb generációnak is hasznos lehet, ha megismerkedhetnek Szíj Rezső személyiségével és tevékenységével – mondta el Talabér Márta, Várpalota polgármestere.

A folytatásban a Szíj Rezső unokáit, Rossa Levente Borsot és Szabolcs Ákost is a soraiban tudó Tabulatúra régizene együttes zenélt a megjelenteknek, műsorukban a középkor, a reneszánsz és kora barokk zenei világát idézték meg, s eljátszották többek között a néhai irodalomtörténész egyik kedvenc dalát, Balassi katonaénekének megzenésített változatát is.

Várpalotán emléknappal tisztelegtek Szíj Rezső, a polihisztor emléke előtt

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, mint egykori tanítvány és barát beszélt Szíj Rezsőről. – Leginkább egy kiváló sakkjátékoshoz tudnám hasonlítani, aki szimultánban, egyszerre több táblán vívta a mérkőzéseit. Mindig nyerni akart, de tudott veszíteni is, mert – ahogy mindig mondta – győzni csak azt tud, aki képes elviselni a vereséget is. Szíj Rezsővel a hatvanas évek végén az Országos Széchenyi Könyvtárban találkoztam, ahol segédmunkatársként dolgoztam. Egyre többet és többet tudtam meg általa a világról, mentor és példakép volt számomra. Egy nemzeti szellemi áramkör megteremtője volt ő, aki különösen ügyelt arra, hogy az áramkör ne legyen zárlatos – idézte fel több évtizedes kapcsolatukat Lezsák Sándor, aki azt is elárulta: ifjúkorában hosszú haja miatt Sandro Boticellinek nevezte őt Szíj Rezső.

Szalay Károly József Attila-díjas író, irodalomtörténész előadásában polihisztornak, a nemzeti önbecsülés, a nemzettudat elkötelezett harcosának nevezte Szíj Rezsőt, aki „független gondolkodóként, hatalmas tudásanyaggal a háta mögött fogalmazta meg véleményét".

(Forrás: VEOL.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép