Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Varsóban felavatták Petőfi Sándor mellszobrát
2013. március 14.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnökhelyettese csütörtök délután Varsó Bemowo kerületében katonai tiszteletadás mellett felavatta Petőfi Sándor mellszobrát.

A szoboravatás a varsói magyar nagykövetségnek a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából szervezett ünnepségsorozatába illeszkedett – tájékoztatta az MTI-t Molnár Imre, a nagykövetség sajtóattaséja.

A szoborállítás kezdeményezője a Magyar-Lengyel Baráti Társaságok Szövetsége, kivitelezője az 1998 óta működő, a Lengyelország határain túl élő lengyelek kulturális támogatását szolgáló Határok Feletti Kultúráért és Művészetért Alapítvány (Fundacja Kultura i Sztuka ponad Granicami) volt. Az alapítvány a magyar Külügyminisztérium pályázatát elnyerve szerzett anyagi támogatást a Petőfi-szobor felállításához, s annak elkészítésével Jerzy Teper lengyel szobrászművészt bízta meg. Az avatást követően a lengyel parlamenti pártok, valamint a politikai és társadalmi élet egyéb jeles képviselői helyezték el koszorúikat Petőfi Sándor szobránál, illetve Bem Józsefnek a közelben lévő emlékművénél.

A szobor felállításához a helyszínt a Budapest III. kerületével hosszú évek óta testvérvárosi kapcsolatokat ápoló, Bem József tábornokról elnevezett varsói Bemowo kerület biztosította. A kerület polgármesteri hivatala nemcsak a szükséges adminisztratív intézkedéseket, hanem a szobor helyszínének rendezését és az emlékmű alapozási munkálatait is magára vállalta.

A szoboravatáson jelen volt Bús Balázs óbudai polgármester (Fidesz-KDNP) is, aki az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Bemowo kerületben minden évben megünneplik március 15-ét, ahol Óbuda küldöttsége is mindig jelen van. Kiemelte, hogy az óbudai delegáció mellett a kinti magyarság és a bemowói kerületi vezetés is fontosnak tartja az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére tartott koszorúzást.

Tájékoztatott továbbá arról, hogy a két testvérváros közösen alapította a Bem József Díjat, amelyet az altábornagy születésnapján, március 14-én adnak át. Ezt olyan személyek kapják, akik hozzájárultak Óbuda és Bemowo együttműködésének fejlesztéséhez, kiemelkedő munkát végeztek a lengyel-magyar kapcsolatok és barátság elmélyítésében. A díjat minden évben egy lengyel és egy magyar veheti át.

(Forrás: Magyar Online/MTI)


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép