Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Vass Lajosra emlékeztek a Népfőiskolán
2010. március 31.

Több mint félezer hazai és határon túli résztvevő zeneszóval, népdalokkal, néptánccal, képekkel, faragott padokkal és szoboravató ünnepséggel köszöntötte a tavaszt, a természet újjászületését szombaton a Lakitelek Népfőiskolán.

Negyven esztendővel ezelőtt a televízió „Röpülj páva" népdalos vetélkedője, Vass Lajos zeneszerző elbővülő egyénisége, vonzereje országos mozgalmat indított.  Hatására szinte minden településen népdalkör alakult. Lakiteleken először 1971 novemberében Gyöngyösi György és Lezsák Sándor szervezett Vass Lajossal járási népdalos találkozót a helyi művelődési házban. Szombaton a Lakitelek Népfőiskolán erről is megemlékeztek.

Az egész délutánt kitöltő rendezvénysorozat Vass Lajos zeneszerző Dániel nevű fiának fotókiállításával kezdődött a Kölcsey Házban.

- Vass Dániel életsorsában szinte törvényszerű volt, hogy zenei pályája kényszerű félbeszakadása után, megtalálva a lehető legjobb kapaszkodót, éppen zenészeket kezdett fotózni - hangsúlyozta tárlatnyitó beszédében Agócs Sándor, költő, a lakiteleki Antológia Kiadó igazgatója.

Az esemény - a közben eleredő eső dacára - padavató körsétával folytatódott. A résztvevők végigjárták a Népfőiskola udvarán felállított, élő vagy már eltávozott neves közéleti személyiségekről elnevezett, mívesen faragott pihenttő padokat, s mindegyiknél megállva, a házigazda Lezsák Sándor rövid visszatekintése után, Budai Ilona népdalénekesnek, Birinyi József népzenekutatónak és Faragó Laura népdalénekesnek, a „Röpülj páva!" televíziós vetélkedő egykori győztesének, valamint a tíz népdalkör, illetve kórus tagjainak segítő „irányításával" elénekelték a pad szellemi névadójának legkedvesebb népdalát.

A körséta után Faragó Laura kért szót: - Köszönöm Lezsák Sándornak, hogy Tamási Áron szellemében ilyen csodálatos nappal ajándékozott meg mindnyájunkat. Köszönöm, hogy ebből az országból és népéből hazát és nemzetet teremtett egy napra. És ebben az országban, ebben a nemzetben, ebben a hazában otthon lehettünk egy napon át.

Vass Lajos mellszobrát, melyet az élete századik esztendejében járó, s még mindig kiváló erőnlétnek és egészségnek örvendő Búza Barna szobrászművész készített Faragó Laura és Birinyi József leplezte le. Az ünnepségen a zeneszerző Dániel fia mellett jelen volt fivére, Vass József is.

A szoboravatót a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport műsora követte.

A padfaragók, a művészek és a népdalkórusok megajándékozása után a házigazda Lezsák Sándor valamennyi résztvevőnek megköszönte közreműködését.

- Lát bennünket, onnan, az égi magasból, a „Nemzet karnagya" - ahogy a szobor posztamensére írattam -, mert az volt Vass Lajos. Úgy hívta elő a dalt az országból, hogy az aztán tovább visszhangzott a lelkünkben, s visszhangzik ma is, évtizedek múltán. Azzal a sajátos mosollyal tette mindezt, amely ott van Búza Barna szobrászművész alkotásán is, amely nyugalmat árasztott, s amely azt a képességét jelenítette meg, amellyel nemcsak az emberek hangját, de a lelküket is megszólaltatta. Sok tízezer, százezer emberét. Vass Lajos Röpülj páva műsorát úgy várták az emberek, hogy ünneplősre fényesített lélekkel ült le a televíziókészülék elé.

Példázat előttünk Vass Lajos életműve. Azé az emberé, aki a lelkek fényesítését tartotta legfontosabb feladatának. És akiből olyan parázsló erő áradt, amely sohasem kormozott. Ha kellett, akkor lángolt, ha kellett, a hamu alatt izzott. Izzott, de nem aludt ki! - hangsúlyozta a politikus, aki bejelentette: valószínűleg nyár végére elkészül az a kiadvány, amely a Népfőiskola udvarán felállított padokat és alkotóikat lesz hivatott bemutatni.


A faragott padok névadói


Bíró Zoltán, Budai Ilona, Búza Barna, Csengey Dénes, Csoóri Sándor, gróf Esterházy János, Faragó Laura és Szakolczay Lajos, Fekete Gyula, Gyarmati Dezső, Illyés Gyula, Makovecz Imre, Nagy László, Németh László, Örkény István, Püski Sándor és Zoltán Ilona, Sütő András, Szécsi Margit, Szörényi Levente, Tollas Tibor, valamint az amerikai magyarok és Kalotaszeg.


Népdalkörök


Bársony Mihály Népdalkör, Tiszaalpár (vezetője: Horti Sándor)

Kálmán Lajos Népdalkör, Bugac (Herbály Jánosné)

Lakiteleki Népdalkör (Csinger Sándorné)

Nyárlőrinci Népdalkör (Németh Mihályné)

Szabadszállási Népdalkör (Kovács Imréné)

Tiszakécskei Népdalkör (Zoboki Józsefné)

UNIVER Népdalkör, Kecskemét (Mónus Ferencné)

Felvidéki Népdalkör (Hecht Anna)

Padfaragó művészek


Antal Éva, Partium, Köröstárkány

Buják Vince, Felvidék, Tartoskedd

Gál Potyo Róbert, Erdély, Zsobok

Gerendás Norbert, Felvidék, Ógyalla

Gérné Mezősi Aranka Albertirsa

Miklós János, Partium, Belényes,

Recskó Béla, Délvidék, Zenta

Szőke Sándor Kötegyán

Tihanyi Valéria, Albertirsa

Torzsa Ibolya, Kötegyán

Ungvári Mihály, Kötegyán

Ungváriné Spiegel Julianna, Kötegyán

Várhelyi György, Albertirsa


A „Vass Lajos Emlékezete" című pályázaton díjat nyert dolgozatot küldött be:

Csinger Sándorné, Lakitelek; Czine Erzsébet, Budapest; Demeter Györgyné, Tiszakécske; Dora Lajos, Bugac; Hanacsek Gábor, Budapest; Herbály Jánosné, Bugac; Horti Sándor, Tiszaalpár; dr. Horváth Géza, Felvidék, Zselíz; Kovács Imréné, Szabadszállás; Krukovszky Lászlóné, Kecskemét; Lázár Melinda, Dég; Molnár Klára, Budapest; dr. Radics Éva, Őrvidék, Bad Tatzmannsdorf; özv.Rácz Attiláné, Nyárlőrinc; Réti Ágnes, Fót; Révayné Vörös Zsuzsa, Budapest; dr. Tóthpál József, Budapest; Urbán Rudolf, Budapest; Zoboki Józsefné, Tiszakécske.

 

Szász András
kis-kunsag.hu

 


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: A kultúra diktatúrája
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép