Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Véget ért a filmszemle
2015. szeptember 24.

A Szenesek és az Édes Erdély, itt voltunk című film nyerte meg a Lakiteleki Filmfesztivált, amit idén Gaál István rendező-operatőr emlékére hirdettek meg. A tizenötödik alkalommal megrendezett filmes seregszemlén holtverseny alakult ki a két legjobb film között, így megosztott fődíjat kaptak az alkotók egy-egymillió forint értékben.

A Szenesek a sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente és Kinda István filmje. A tavalyi nyertes film is az ő munkájuk volt. Akkor mészégetők, ezúttal pedig faszénégetők fáradságos munkájába engedtek bepillantást. Az erdélyi Erdőfülén forgatták filmjüket, két hetet töltöttek együtt az erdő mélyén boksáikat (vagy ahogy a filmben mondták: baksáikat) építő emberekkel.

Véget ért a filmszemle

Az Édes Erdély, itt voltunk című filmet Csibi László rendezte, aki Székelyudvarhelyen él. A második világháború idején hozott második bécsi döntést követő időszakról szólt a film, bemutatva Észak-Erdély visszacsatolásának egyes körülményeit. A dokumentumfilmben megszólaló magyarok felelevenítették személyes élményeiket, amikből kiviláglott, hogy nem volt súrlódásmentes az anyaországból Erdélybe „ejtőernyőzött” hivatalnoksereg és a helybéliek viszonya. Kiderült a filmből az is, hogy milyen izgalommal várták a székelyek, hogy újra Magyarország népességéhez tartozzanak. Miként kitűnt a Csibi László kamerája előtt megszólalók szavaiból az is, hogy micsoda csalódást okozott az erdélyieknek, amikor visszarendeződtek a trianoni viszonyok. A történelem viharaiban edződött szereplők a túléléshez óhatatlanul szükséges humorral, iróniával idézték fel emlékeiket. Az Édes Erdély, itt voltunk érdemelte ki a Petőfi Népe ötvenezer forintos különdíját is.

A Lakiteleki Filmszemle harmadik „dobogósa” A szendi szűcs című film lett. Ezt a szombathelyi Boros Ferenc és Horváth Zoltán forgatta. Ötszázezer forintos díjat érdemeltek ki.

A filmszemle egyik igen jelentős alkotása A vers ereje – Kádár féleme című film volt. Ez az 1985. október 22-ei lakiteleki Antológia kiállítás megnyitójának állít emléket. Ötszáz jeles értelmiségi, köztük írók, költők gyűltek össze a lakiteleki művelődési házban – komoly mennyiségű titkos jelentés megírására késztetve a tömegben megbúvó szorgos besúgókat. A Balogh László és Agócs Sándor jegyezte filmből kiviláglik, hogy a harminc évvel ezelőtti, rendszerellenes tüntetésnek beillő irodalmi est fontos mozzanat volt a rendszerváltáshoz vezető események sorában. A vers ereje – Kádár félelme 250 ezer forintos díjat kapott, benne a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet díját.

Hetvenegy filmet küldtek be

A filmszemlének szeptember 21 és 23-a között, a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriában lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 71 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 26 alkotás jutott. A zsűri elnöke: Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Nemzet Művésze volt. A szemlefilmeket csongrádi, kecskeméti, kiskunfélegyházi, kiskunmajsai, lakiteleki, nagykőrösi, tiszakécskei diákcsoportok is megnézték, egyben diákzsűriként díjazhattak is.

Ökrös Csaba              

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép