Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Véget ért a lakiteleki filmszemle
2008. november 28.

Filmvetítéssel és díjátadó ünnepséggel zárult a kistérségi és kisközösségi televíziók kilencedik filmszemléje Lakiteleken. Az ötszázezer forinttal járó fődíjat Bartók Csaba szlovákiai magyar rendező Mert mibennünk zeng az ének című filmje nyerte el.

A szemle vetítéseinek a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont; a rendezvényt a most hetvenöt éves Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendezőnek ajánlották. A díjátadó ünnepségen számtalan kategória- és különdíjat is kiosztottak. Főként határon túli magyar filmekből válogathatott a Sára Sándor elnök vezette zsűri.


Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az esemény megálmodója köszöntő beszédében elmondta, ezek a filmek és az általuk megismert életek, valamint csoportok segítik lélegzethez jutni nemzetünket. Sára Sándor filmrendező értékelésében azt tanácsolta az ifjú alkotóknak, hogy ne a filmjeik legyenek hosszúak, hanem a filmjeikre fordított idő. Ő nyújtotta át a mustra fődíját a nyertes rövidfilmnek, az alkotásról egyértelmű volt a zsűri véleménye – mindenki a Mert mibennünk zeng az éneket hozta ki győztesnek. A film egyébként egy bő háromperces alkotás, és Nagy László egyik költeménye adja a gerincét; minden sort másvalaki mond el – minden gondolatot különböző emberek: felvidéki magyar asszonyok, kisfiúk, öregek, fiatalok szájába adott a rendező.


2008-11-29.jpg

Lezsák Sándor a fődíjas rendezővel


A direktor, Bartók Csaba meghatódott az elismerő szavaktól; később lapunknak elmondta, úgy érezte, mint gyakorló televíziós újságíró, valahogyan mindenképp reagálnia kell a szerencsétlen népszavazásra, fel kell dolgozni azt ilyen módon is, bár természetesen az lett volna a legjobb, ha nem kellett volna elkészítenie ezt a filmet. Szándékai szerint nem a kisebbségi lét miatt akarta sajnáltatni magukat, nem is siránkozni akart, egyszerűen tömör, velős kisfilmbe önteni azt a fájdalmat, amit a külhoni magyarság érzett, érezhetett a sikertelen népszavazás után.


Egyebek közt különdíjas lett a Végtelen körök című, egy erdélyi paralimpikonról szóló alkotás is. A Magyar Hírlap és az Echo Televízió különdíját lapunk főszerkesztője, Stefka István adta át. Lezsák Sándor azzal a gondolattal zárta a szemlét, hogy erőt kell merítenünk a katarzisélményt hordozó alkotásokból, és segíteni az alkotó közösségeket.

 

A Filmszemle eredménye

 


ZSZ
Magyar Hírlap

 


Képtár


Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép