Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola
2014. május 9.

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar és a szovátai Kodály Zoltán Népfőiskola Lezsák Sándor meghívására május első napjait a lakiteleki Népfőiskolán töltötte.

Erről írt beszámolót Nagy Éva Vera iskolanővér, középiskolai ének tanár, aki - karvezetőként budapesti, szegedi, majd debreceni élet és iskolai munka után Erdélybe költözött, hogy önkéntes tanárként missziós feladatot lásson el a székelyföldi hátrányos helyzetű gyerekek közt.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar és a szovátai Kodály Zoltán Népfőiskola Lezsák Sándor meghívására május első napjait a lakiteleki Népfőiskolán töltötte. Kettős célja volt a „vendégeskedésnek”. A gyermekkar számára intenzív kórustábor szerveződött, a felnőttek, egyetemisták csoportja pedig a népfőiskolával ismerkedett. Mindkét csoport számára igen-igen gyümölcsöző, élménydús, feltöltő napok teltek a májusi virulásban talált, megújuló szellemi-lelki központban. A tündöklő zöldek táplálták reményünket, a májusi eső a Fentről jövő áldás képévé vált. Reménykedve, gazdagodva és megáldva jöttünk el a Kárpát-medence szívében működő központból, visszük a keleti végekre annak a reményét, hogy a lassan-lassan elszórványosodó Maros megye csücskében a Sóvidék és a Nyárádmente számára lehetőségeket nyújtó kulturális-lelkiségi központ, népfőiskola születhet, a tíz éve ott működő iskolanővérek gondozása alatt.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar közel 50 tagjának volt lehetősége részt venni a lakiteleki kórustáborban. Délelőttönként három órás próba volt a Kösöntyű Néptánccsoport tánctermében, persze megszakítva jobbnál jobb közösségi játékokkal a gyepen. Gabi néni – Czakó Gabriella karnagy – a lehető legtöbbet hozta ki a gyerekekből a sok nevetéssel teli próbák folyamán. Nyári svájci kórusversenyre készülve a székelyföldi kórus Jannequin, Monteverdi, Mendelssohn, Kodály, Bárdos, Kocsár-műveket énekelt, melyek napról napra egyre jobban szóltak. Délutánonként a szólampróbákkal párhuzamosan kézműves foglalkozáson illetve úszásoktatáson vehettek részt a kórustagok.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

A népfőiskola egyik alapeszméje a „használható tudás megszerzése” a városi gyerekek számára oly természetes úszótanfolyam lehetőségében valósult meg, mely a lakiteleki Népfőiskola külön ajándéka volt az erdélyi, főként falusi gyerekek számára. Boldog volt úszó gyermek és Kecskemétről délutánonként érkező tanára: a gyerekek élvezték, hogy egyre bátrabban közlekednek a vízben (néhányan életükben először voltak vizes közegben), a tanárok pedig el voltak bűvölve a gyermekek udvariasságától, fogékonyságától, fegyelmezettségétől. A gyermekek programjának segítőtársai voltak a karvezetők mellett Hedvig nővér, iskolanővér, tanító, aki gondossággal vette körül a gyermekeket, vezette a reggeli tornákat, közösségi játékokat, óvta a gyermekek egészségét az uszodában. A kézműves foglalkozást Mihály Gabriella, szovátai néprajzos irányította, aki öt gyermeke mellett nyitott szívvel befogadja, tanítja a kórus gyermekeit is.

Meghívást kaptunk a lakiteleki majálisra, melyet az eső a Művelődési ház falai közé kényszerített. Örömmel énekeltünk folklórműsorunk néhány szép darabjából – itt szólalt meg először Bárdos Lajos: Hej, igazítsad c. műve -, volt szóló népdaléneklés, mesemondás és jobbágytelki tánc. Külön ajándék volt, hogy láthattuk a Kösöntyű Néptánccsoport fergeteges táncát, s előkészítve a nyári találkozást a jobbágytelkiek már bemutatkozhattak nekik.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

Miközben zengett a Népfőiskola a gyermekkar énekétől, a mintegy húsz főből álló felnőtt csoport elmélyülten ismerkedett a népfőiskolai eszmével, előadások, beszélgetések formájában. Az első délelőtt tartalmas körsétája – Kis Márta vezetésével - már magával ragadta a Szovátáról és a nyárádmenti falvakból érkező „öregdiák”- egyetemistákat, szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat, szakembereket. A második délelőtt a lakiteleki napok csúcspontjaként házigazdánk, Lezsák Sándor szólt hozzánk biztató, lelkesítő előadásában, atyai bölcsességgel és szeretettel, megszólítva kicsit, nagyot: a gyermekkar tagjain kívül a népfőiskolás felnőtteket, sőt az éppen arra kiránduló Gyulafehérvári Szeminárium kispapjait is. Lezsák Sándor politikán felül álló személye Kodály Zoltánt juttatja eszünkbe, aki szintén a nemzet nevelője volt, kitartó, szívós szakmai munkájával, önmagára nem gondoló, állandóan a köz-ért tevékenykedő felelősségvállalással, emberségével az egész magyarság számára tekintély és minta. Szintén péntek délelőtt került sor Dr. Horváth Zsolt gondolatébresztő, aktivitásra serkentő előadására, a hungarikumokról, helyi értéktárakról szólt, kiemelve a közösségek értékőrző erejét és fontosságát. Majd pedig a több, mint száz fős erdélyi közösség imádság, ének kíséretében megkoszorúzta a Szent István kápolna előtt Márton Áron és Szent II. János Pál pápa mellszobrát.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

Délutánonként izgalmas előadások zajlottak népművelésről, népművelőkről, szovátai és felső-nyárádmenti helyi értékekről, erdélyi épített és tárgyi örökségekről, s azok fennmaradásáról, Kodály Zoltánról, a születő szovátai népfőiskola névadójáról, egyház és népfőiskola viszonyáról, közösségépítésről. Előadók voltak: Nemes Éva tanár, népművelő (Kecskemét), Szolláth Hunor helytörténész (Szováta), Mihály Ferenc művész restaurátor (Szováta), Jávorka Lajos katolikus pap (Tiszakécske), Sárközi Sándor piarista paptanár (Csíkszereda-Kecskemét), Dudás Nóra orgonista egyetemista (Amszterdam-Sükösd). Az előadók felkészültsége, élvezetes stílusa, s legfőképpen a témák izgalmassága teljesen elbűvölte a felnőtt csoport tagjait, akik a saját bőrükön élhették át, mi a népfőiskola lényege: élményszerűen megszerzett használható tudás; kapcsolatok, közösség épülése; hit, kultúra és nemzeti elköteleződés összekapcsolása, identitás erősítése. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik belebocsátkoztak ebbe a kalandba, akár előadóként, akár hallgatóként. Házigazdánk, Mihály Margit állandó kedves és eligazító jelenlétével megmutatta, hogy a nemzetünkért érzett felelősségünk megnyilvánulása a mindennapokban történő készséges jelenléttel, a legapróbb részletekre való odafigyeléssel, az őszinte, nyílt kommunikációval valósul meg.

Vendégségben a Szovátai gyermekkar és Kodály Zoltán Népfőiskola

Esténként a gyermek és felnőtt csoport programja összetalálkozott, a felszabadító, jó hangulatú népzenei este illetve a játékos vetélkedő alkalmával, melyeket a gyermekkarban felnőtt egyetemisták, az alakuló népfőiskola leendő munkatársai, Salat Csilla, Jakab Erzsébet és Lokodi Anna szerveztek kreatívan és vezettek sziporkázóan.

Köszönjük szépen, hogy átélhettük közösen mindezt, hálásak vagyunk a lakiteleki Népfőiskola befogadó szeretetéért, vendégfogadásáért, mely lehetőséget ad arra, hogy megsokszorozódjon az az energia, ami Lakiteleket létrehozta, fenntartja, és a magyarság számára olyan fontos erőforrássá teszi.

Szováta, 2014. május 7.

Nagy Éva Vera

További fotók ide kattintva megtekinthetők a Lakitelek Népfőiskola képtárában


Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép