Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Venezuelai nagykövet: erősíteni kell a magyar-venezuelai kapcsolatokat
2015. február 28.

A Venezuelai Bolivári Köztársaság nagykövete azt szeretné elérni, hogy magasabb szinten működjenek a magyar-venezuelai kapcsolatok.

Venezuelai nagykövet: erősíteni kell a magyar-venezuelai kapcsolatokat

Raul José Betancourt Seeland a Lakiteleki Népfőiskolán, az Ibero-Amerikai Kollégium diákjai előtt tartott előadásában szombaton azt mondta, fontosnak tartja a magyar-venezuelai kapcsolatok bővítését, mert 6-8 ezer magyar származású állampolgára van országának. A nagykövet a 2013-ban elhunyt Hugo Chavez elnököt kiemelkedő államférfinak, az első olyan venezuelai elnöknek nevezte, aki kivívta, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya is tisztelje.

"Chavez nem fogadta el, hogy külföldről mondják meg neki, mit tegyen, azt tette, amit a nép akart" – fogalmazott. A nagykövet beszélt azokról a reformokról, amelyeket az írástudatlanság felszámolása, az egészségügyi ellátás javítása terén az utóbbi időszakban elértek.

Kiemelte: Kubával együtt csinálták meg az egészségügyi missziót, a legszegényebb negyedekben is orvosi ellátást szerveztek, és mind a 23 szövetségi államban ingyenes egyetemeket hoztak létre.

Medveczky Iván, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Latin-Amerika főosztályának vezetője előadásában arról beszélt, hogy Latin-Amerika társadalma mélyreható változáson megy át. Az elmúlt tíz év fontos eredményének nevezte a középosztály megerősödését, mert 40-60 millióan kerültek ki a mélyszegénységből.

Megnőtt a térség nemzetközi és világgazdasági súlya, globális stratégiai jelentősége, Ázsia mellett a legnagyobb fejlődést produkálja, Latin-Amerikában a világ GDP-jének 8 százalékát állítják elő – összegezte a térség jelentőségét.

A főosztályvezető utalt arra, hogy Magyarország és Latin-Amerika kapcsolata a 90-es évek óta nagyon visszaesett, egyre kevesebb figyelem irányult a térségre. 2010-re tizenkettőről négyre csökkent a magyar képviseletek száma - tette hozzá.

Medveczky Iván 2014-et a fordulat évének nevezte, mert újranyílt a követség Santiago de Chilében és Sao Paulóban, ebben az évben pedig Ecuadorban nyílik meg a követség. A gazdasági kapcsolatok bővülnek – mondta.

Úgy fogalmazott: a keleti nyitás politikája lényegében az elfeledett térségek újrafelfedezése Délkelet-Ázsiában, Közép-Ázsiában, a posztszovjet térségben, Afrikában és Latin-Amerikában.

A további kapcsolatépítés szempontjából fontos esemény lesz a második Magyarország-Latin–Amerika Fórum, amelyet október 15-16-án Budapesten rendeznek.

Bartos Mónika (Fidesz) országgyűlési képviselő az MTI-nek elmondta: a Lakiteleki Népfőiskola Ibero-Amerikai Kollégiuma egy éve indult és 2016-ban zárul. Az ország minden részéből, sőt a határon túlról is érkeztek hallgatók. Negyedévente tartanak foglalkozásokat, valamint a Kárpát-medencei Szabadegyetem idején, amely öt-hat napig tart.

(Forrás: MTI)


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép