Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Vetélkedő gróf Esterházy János életéről
2009. április 20.

Erdélyből és a Felvidékről is jelentkeztek a mártír sorsú felvidéki magyar politikus, gróf Esterházy János életéről rendezett vetélkedősorozatra, melynek döntőjét a Lakitelek Népfőiskolán rendezték meg szombaton. A Lakitelek Népfőiskola és a Keresztény Élet katolikus hetilap szerkesztősége által szervezett vetélkedőre több mint 60 középiskolás csapat jelentkezett - köztük Erdélyből és a Felvidékről is -, melyek közül 12 jutott be a kétnapos döntőbe.

Kapcsolódó hír:

 

A vetélkedő fődíja: a legjobb három csapat diákjai Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének vezetésével részt vehetnek az Esterházy János emlékére szervezett nyári zarándokúton, ahol többek között a mártír sorsú gróf szülőhelyére, Nyitraújlakra, továbbá Prágába is eljutnak majd.

A zsűri társelnöke Lezsák Sándor mellett Molnár Imre történész, a varsói magyar nagykövetség munkatársa, aki az MTI-nek elmondta: kora politikai gondolkodását messze meghaladó és előrelátó politikus volt Esterházy János, aki már a második világháború előtt felemelte a szavát a pozsonyi parlamentben az üldözöttek védelmében. Egyedüli politikusként nem szavazta meg 1942-ben a szlovák parlament által alkotott, a zsidók kitelepítéséről szóló törvényt. A kisebbségi kérdést európai kérdésként aposztrofálta, mert határozottan képviselte azt, hogy nem lehet békét teremteni ott, ahol a kisebbségek jogait és érdekeit nem veszik figyelembe - tette hozzá a történész. A mártír sorsú politikus leánya, Esterházy-Malfatti Alice Rómából telefonon köszöntötte a vetélkedő résztvevőit.

Az 1901-ben magyar apától és lengyel anyától született Esterházy János a felvidéki magyarság szellemi vezetőjeként 1944-ben zsidók, csehek, szlovákok, lengyelek százainak segített a szökésben. Magyarország 1944. októberi német megszállása ellen memorandumban tiltakozott. A horogkeresztesek rövid időre internálták, a Gestapo körözte. A második világháború után a Szovjetunióba hurcolták, majd koholt vádak alapján tíz év kényszermunkára ítélték, és elküldték Szibériába. Pozsonyban 1947. szeptember 16-án egyetlen ülésen halálra ítélték. A szovjet hatóságok 1949-ben kiadták a csehszlovák hatóságoknak. Elnöki kegyelemben részesült, és életfogytiglant kapott. Csehszlovákia majdnem minden börtönében raboskodott, míg 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönben meghalt. A börtönparancsnok nem adta ki a hamvait a családnak.

Esterházy János boldoggá avatását több szervezet kezdeményezte.


MNO

 


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép