Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Vidékmentés a 24. órában
2008. december 10.

Egyetértettek a Nemzeti Fórum Egyesület tanácskozásának résztvevői pártállásra való tekintet nélkül abban, hogy törvényi védelmet kell nyújtani a tanyai létformának, hisz a modern európai értékrend alapján megőrzendő.

Szili Katalin vidéktörvényt szorgalmazott, Orbán Viktor pedig a kistelepülések tudatos kormányzati felszámolásával szemben hangsúlyozta: az ország többre képes.

Ritka demokratikus konferencia zajlott szombaton a Parlamentben. Szinte ugyanannyi felszólalási keretet kapott az Országgyűlés elnöke, az Európai Néppárt alelnöke, mint az egyetemi tanár vagy a tanyán élő gazdálkodó. Olyan témáról - a vidék, a tanyák megmaradásáról - esett szó, amely a résztvevők szerint létfontosságú minden társadalmi réteg, városban és kistelepülésen élők számára.


Szili Katalin, a T. Ház elnöke, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Lezsák Sándor parlamenti alelnök, Nemzeti Fórum-elnök és a többi hozzászóló között teljes volt a nézetazonosság arról: a törvényi szabályozás, garanciarendszer megteremtése nem várathat magára, mert az utolsó pillanatban vagyunk a tanyavilág végső felszámolása előtt. S hogy miért érinti a nagyvárosokban élőket is, ha egy létforma eltűnik, s településszerkezetünk újabb lépést tesz az uniformizálódás, az európai folyamatokkal ellentétes egyneműsítés felé? A kérdésben benne a szimpózium válasza: olyan féloldalas, csonka társadalom alakulhat ki, amely mezőgazdaság híján annál is kiszolgáltatottabbá válik a világgazdasági válságjelenségekre, mint amit a jelenlegi kormányzat alatt elszenved az ország.


Lezsák Sándor úgy fogalmazott: történelmi adósságot törleszt a parlament, ha elfogadja a tanyák védelméről szóló törvénytervezetüket és az általuk benyújtott országgyűlési határozatot. Szili Katalin házelnök köszöntőjében egyetértett a kezdeményezéssel, sőt, olyan átfogó vidéktörvény elfogadását szorgalmazta, amely az egész komplex kérdéskört megnyugtatóan rendezi. A vezető szocialista politikus elutasította azt a lenéző szemléletet, amely holmi árvalányhajas provincializmusnak tekinti a vidéki Magyarország felemelkedésére tett erőfeszítéseket. Emlékeztetett rá: több mint kétszázezren élnek tanyán, körülbelül annyian, mint Debrecenben. Ha lemondunk róluk, olyan, mintha egy vidéki nagyváros lakosaival nem foglalkoznánk. Felemlítette a politika hibáit, a törvényi szabályozás hiányosságait. Egy példa: az országos építésügyi szabályzat nem is ismeri azt a szót, hogy tanya. Franciaországban három törvény is rendezi a vidékfejlesztést, Ausztriában, Hollandiában külön szabályozás van érvényben - hívta fel rá a figyelmet a házelnök.


Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szintén azt emelte ki, hogy a kormányzat a vidéki Magyarország, s a települési szerkezet sokszínűségének leépítésével a modern európai törekvésekkel menetel szembe. Mint mondta, az EU-ban a kistelepüléseket, családi gazdaságokat irigylésre méltó létformának tartják és nagy jövőt jósolnak nekik. Ma azonban a kormányzat roncsolja, rongálja a kistelepüléseket, lényegében tudatos felszámolásuk zajlik, holott nem szabadna elvenni tőlük a civilizációs intézményeket. Mindezzel szegénnyé, gyengévé teszik az országot - hangsúlyozta a polgári kormány miniszterelnöke. A krízishelyzetről kifejtette: nem a pénzügyi világválság, hanem a jelenlegi rossz kormányzás az oka bajainknak. Az összefogást szükségesnek tartja, ám nem az emberek ellenében, hanem velük kell összefogni. A gondok gyökere a kormányzattal szembeni általános bizalomhiányban gyökerezik. A termőföld és a víz nem eladó - szögezte le. Hozzáfűzte: a választás szabadsága az életforma, a település szabadságát jelenti, nem csupán azt, hogy négyévente szavazhatunk. Magyarország többre képes, és ezt be is bizonyítjuk.


A parlamenti nyílt nap résztvevői konszenzusra jutottak a legtöbb fejlesztést érintő kérdésben. Főként a költségvetési támogatások és a pénzügyi hitelek elmaradását kárhoztatták. Ángyán József professzor szerint a vidékfejlesztésre szánt ezernégyszázmilliárd forintot egyetlen szűk, zsákmányszerző csoport gazdagítására fordítják. Font Sándor országgyűlési képviselő felolvasta Mihályi Péter közgazdász közfelháborodást kiváltó megnyilatkozását, amelyben a falvak megszüntetésére buzdított a Draskovics Tibor által vezetett úgynevezett államreform bizottság tagjaként. A mezőgazdasági bizottság elnöke szerint ez a direktíva azóta is érvényben van. Horváth Béla közgazdász, volt országgyűlési képviselő azt szorgalmazta, hogy a méregdrágává tett autópályák helyett a leromlott közúthálózatot fejlesszék. Hárommilliárd forintból, egyetlen kilométer autópálya árából bekötőutak egész tömegét lehetne felújítani. Nálunk azonban a Nyugattal szemben úgy tűnik, senkinek sem érdeke az olcsó és gyors építkezés. Makovecz Imre építész utalt rá: még a feudalizmusban is jóval kevesebb adóteher sújtotta a jobbágyokat, mint ma a magyar polgárokat. Arra hívott fel: immár a tetteknek kell következniük, mivel a beszéd ideje elmúlt.Megyeri Dávid
Magyar Nemzet

 


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép