Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Világháborús centenárium - Felavatták az Isonzó Expressz új kocsiját
2016. május 2.

Felavatták az Isonzó Expressz új, Doberdó nevű kocsiját hétfőn a budapesti Vasúttörténeti Parkban, az így bővült különvonat júliusban ötnapos körutazásra indul az első világháború centenáriuma alkalmából az isonzói, doberdói emlékhelyekre.

A kocsit felavató Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, "a magyar vasút reneszánsza kell, hogy legyen az elkövetkező jó néhány esztendő", és ebben fontos szerep jut az olyan egyedi, az emberek nemzeti önismeretét és a népek barátságát is erősítő, történelmi időket felidéző vonatoknak, mint amilyen az Isonzó Expressz. Felidézte, hogy éppen száz évvel ezelőtt volt az ötödik isonzói csata, amelyben 6300 olasz és 4100 magyar katona halt hősi halált.

Világháborús centenárium - Felavatták az Isonzó Expressz új kocsiját

"Minden nemzedéknek vissza kell hódítania a múltat" - közölte, hozzátéve: az expressz utasai is ezt fogják tenni azzal, hogy dédapáik, ükapáik emlékét idézik fel az utazás során.

Maria Assunta Accili, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete azt mondta, "a háború őrültségének mementója" a vonat, amely arra is emlékeztet, hogy az első világháború óta milyen nagy utat tettek meg a szomszédos népek: osztrákok, szlovénok, magyarok és olaszok mind egy oldalon állva európai közösséget alkotnak. Az olaszországi temetőkben fekvő mintegy kétszázezer magyar katona áldozata előtt "úgy tiszteleghetünk a leginkább, ha nem engedjük gyermekeinknek, hogy megismételjék nagyapáink hibáit" - jelentette ki.

Ksenija Skrilec, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete közölte: azért fontos az ilyen és ehhez hasonló közös megemlékezés, mert "ez a legjobb, leghatásosabb módja annak, hogy gyermekeinket békés együttélésre neveljük".

Téglás Gyula, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatala centenáriumi programirodájának vezetője kiemelte, hogy Doberdó és Isonzó fogalma nem egyenlő pusztán egy földrajzi hellyel vagy csatatérrel, hanem "a különböző korokban folyamatosan megnyilvánuló magyar hősi áldozatvállalás jelképe is". Ezért fontos, hogy közösen emlékezzünk erre az áldozatra - tette hozzá.

Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője felidézte, hogy a világháborús centenárium alkalmából tavaly nyáron közlekedett először az Isonzó Expressz. A Doberdó kocsival bővült vonat az idén július 17. és 21. között új útvonalon, a Semmering-hágón keresztül - a világ első magashegyi vasútvonalán - halad, immár ötnapos körutazás során járva be a világháború egykori olasz frontjának hadműveleti területeit.

Az emlékúton új elem a cerjei kilátó felkeresése, ahonnan páratlan kilátás nyílik az egykori csatatérre. A visintini magyar kápolna meglátogatása után, a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele és San Martino del Carso magyar vonatkozású háborús emlékhelyeit is megtekintik a résztvevők. Ezen kívül Redipuglia olasz és Fogliano osztrák-magyar temetői is szerepelnek az utazás programjában. A résztvevők felkeresik továbbá a Kolovrat-gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és osszáriumot, valamint Tolmin (Tolmein) Loce osztrák-magyar katonatemetőjét.

Két élménykocsi is tartozik a vonathoz: az Orfeum kocsiban a Sebő együttes autentikus katona- és népdalokat énekel majd a résztvevőkkel, a másikban pedig történészek tartanak előadásokat - közölte az ügyvezető.

Hozzátette: az Isonzó Expressz arra vállalkozik, hogy a családi érintettség okán és a történelem iránt fogékony érdeklődőkkel közösen kegyelettel és szeretettel emlékezzenek azokra, akik az első világháború éveiben a hazájukért az életüket áldozták.

A különvonatot tavaly a MÁV Nosztalgia Kft., a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatala, az Indóház Közlekedési Lapkiadó, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, valamint a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány összefogása hozta létre.

Az első világháború olasz frontjának jellegzetes helyszíneit - az Isonzó folyót és a Doberdó-fennsíkot - érintő vasúti emlékút célja, hogy a résztvevők a centenárium alkalmából emlékezzenek és egyúttal az egész társadalmat emlékeztessék azokra a katonákra, akik az Olaszország 1915-ös hadba lépésével megnyíló Isonzó-front véres harcaiban hősiesen helytálltak.

Az első világháborúban 1915 nyarától 1917 őszéig 11 támadást indítottak az olasz csapatok az Isonzónál. Az ottani, csaknem két és fél éven át vívott harcok hevessége és veszteségei vetekedtek a nyugati hadszíntér legvéresebb helyszínein vívott összecsapásokéval. A csaták során több mint másfél millió katona esett el itt. Az osztrák-magyar haderő kereteiben Magyarország minden területéről vezényeltek katonákat az Isonzóhoz.

(Forrás: MTI)


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
Mindszenty Emlékérem átadása
Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép