Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Visszakerülhet az oktatásba a lovas képzés
2011. március 30.

Az új Nemzeti Lovas Program megalkotóival találkoztak tegnap az ország szakképző intézményeinek képviselői a Nyeregszemle Kárpát-medencei Lovas Hagyományőrző Találkozó és Ismeretterjesztő Fesztivál kampányzáró találkozóján Kiskunfélegyházán.

A fesztivál szervezői az elmúlt két hónapban végigjárták az ország összes olyan középiskoláját, ahol lovas képzéssel is foglalkoznak. „Összesen tizenhét intézményt látogattunk meg az országban, amelyek lovas szakképzéssel, lótenyésztéssel is foglalkoznak. Rendezvényünk célja, hogy népszerűsítsük a lovas sportot, hagyományain­kat. A Nyeregszemle egy olyan lovas hagyományőrző találkozó, amelyre a Kárpát-medence minden pontjáról lóháton érkeznek a résztvevők” – mondta lapunknak Solymosi Bertold főszervező. Ezáltal is elő kívánják segíteni, hogy a lovas kultúra őrzői a nagyközönséggel is találkozhassanak, és népszerűsíthessék a magyar hagyományokat, kultúrát, történelmet. A jövőben el kívánják érni, hogy az oktatásban is nagyobb szerepet kapjon a ló, így a fiatalok megismerhetik azt a szellemiséget, amely lovasnemzeti múltunkhoz kapcsolódik.

„Kétéves szakmai munka előzte meg az új Nemzeti Lovas Programot, amelynek célkitűzéseit minden esetben meg kell valósítani. Az Országgyűlés támogatását is élvezi a program, amely nélkül nem sikerülhetne tömegessé tenni a magyarországi lovas sportot, és nem lehetne növelni az ágazat presztízsét” – jelentette ki a kampányzáró rendezvényen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nyeregszemle társadalmi fővédnöke.

Lovas hagyományőrzéssel továbbra is sokan foglalkoznak ugyan, de a statisztikai adatok szomorú képet festenek a hanyatlásról. Magyarországon hat ló jut ezer főre, miközben az európai unióban átlagosan tizenkettő. Hollandiában viszont huszonhét ló jut ezer főre, így a hazai adatokat feltétlenül emelni kellene, és újra középpontba helyezni a lótenyésztést mint egykori sikerágazatunkat.

szsz

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép