Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Wadowcei fát ültetett Lezsák Sándor Kiskunmajsán
2011. május 28.

Wadowicéből, II. János Pál pápa szülőhelyéről származó tölgyfát ültetett május 27-én, pénteken, a kiskunmajsai 56-os Kápolnánál Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke Horváth János, az Országgyűlés korelnöke és Kozma Huba, az 56-os Történelmi Alapítvány elnöke társaságában helyezte földbe a csemetét. A rendezvényen jelen volt Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is.

Mint azt Kozma Huba a nagy számban megjelent érdeklődőknek elmondta, ezekben a napokban minden évben 1956-os vetélkedőnek ad otthont az ifjúsági tábor. Ezt az alkalmat tették még emlékezetesebbé ezúttal egy Wadowicéből származó tölgyfa elültetésével. II. János Pál pápa szülővárosából a Lakiteleki Népfőiskola 40 csemetét hozatott, amelyek elhelyezéséről fényképpel dokumentált tanúsítványt küldenek Wadowicébe.

Wadowcei fát ültetett Lezsák Sándor Kiskunmajsán

Lezsák Sándor köszöntő beszéde előtt a Magyar Parlament korelnöke, a jelenlévő Horváth János munkásságát méltatta. Az idén 90 éves közgazdász politikus, országgyűlési képviselőről elmondta, hogy 1944-ben részt vett a Magyar Nemzeti Függetlenségi mozgalomban, emiatt a Gestapo letartóztatta. Halálraítélték, de sikerült megszöknie a börtönből. 1954-ben a budapesti törvényhatósági bizottság tagjává választották, ugyanebben az évben a Független Kisgazdapárt színeiben nemzetgyűlési képviselő lett. 1947-ben koholt vádak alapján letartóztatták, és négyévi kényszermunkára ítélték. 1951-ben szabadult.

Az 1956-os forradalom kitörésekor az Országos Gazdasági Újjáépítési Tanács ügyvezető elnöke lett, a forradalom leverése után emigrálni kényszerült. A Columbia Egyetemen végzett tanulmányainak befejezése után az egyetem oktatója, majd 1968-tól a Butler Egyetem közgazdászprofesszora lett. Kutatási területe az infláció, a munkanélküliség, az agrárszféra és a növekedés témakörét érintik.

Wadowcei fát ültetett Lezsák Sándor Kiskunmajsán

1997-ben költözött végleg Magyarországra, a Corvinus Egyetem vendégprofesszora volt. 1998-ban –Orbán Viktor kérésére – elvállalta a Fidesz gazdaságpolitikai bizottságának vezetését. Az 1998-as országgyűlési választásokon a Fidesz országos listájáról bejutva 51 év után újra parlamenti mandátumot szerzett, ahogy 2002-benés 2006-ban is. 2010-ben a párt Fejér megyei területi listájáról jutott a parlamentbe, ahol 2006 óta a külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja.

- Mindezt azért mondtam el, hogy valamennyien érezzük a pillanat rendkívüliségét, amikor Horváth János társaságában egy wadowicei tölgyet ültetünk – magyarázta az alelnök, majd egy II. János Pál életéből kiragadott epizóddal folytatta, amely szerinte közös ’56 legfontosabb üzenetével.

Wadowcei fát ültetett Lezsák Sándor Kiskunmajsán

- Miután Karol Wojtyla krakkói érseket pápává választották, Lengyelország izgatottan várta a római pápa első látogatását az akkor még kommunista anyaföldre. Amikor pedig elérkezett a nap, milliók figyelték, hogy mit mond először az ő honfitársainak, és rajtuk keresztül a világnak a szentatya. Ő leszállt a repülőgépről, letérdepelt, megcsókolta a lengyel földet, majd felállt és azt mondta: „Ne féljetek!” Azóta megszámolták: 365-ször szerepel ez a felszólítás a Bibliában. Minden napra jut tehát egy…

Lezsák Sándor megindító köszöntője után az immár elültetett wadowicei tölgyet Kosik Sándor esperes plébános áldotta meg.

Wadowcei fát ültetett Lezsák Sándor Kiskunmajsán

- Szent dolog a faültetés, ahogy szent maga a fa is, ami mély értelmű jelkép – mondta a plébános. – A fa a földben gyökerezik, ami nélkül nem tud élni, de ugyanakkor az ég felé törekszik. Ezzel szépen jelképezi a keresztény ember és II. János Pál pápa szerepét, a közös feladatot: hogy földből gyökerezve soha ne felejtsük el honnan jöttünk, de állandóan törekedjünk növekedni, feljebb jutni, elérni a végső célt, megteremtve ezzel az örök élet gyümölcsét.

Az ünnepélyes faültetést követően a szomszédos Ifjúsági Táborban az 56-os történelmi vetélkedő országos döntője zajlott.

Tóth Tímea

(Forrás: Kis-Kunság.hu)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép