Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Wittner Mária: A halottak igazságát az élőknek kell helyre tenniük
2012. május 13.

Az 1956 utáni megtorlások során kivégzett emberek már nem tudják megvédeni az igazukat, ez azoknak a feladata, akik életben maradtak - mondta Wittner Mária, az 1956-os forradalomban való részvételéért halálra ítélt forradalmár, a Fidesz országgyűlési képviselője vasárnap Lakiteleken.

Nem szabad elhallgatni az igazságunkat, de a halottak igazságát az élőknek kell helyre tenniük - mondta az egykori halálraítélt a Lakitelek Népfőiskola Ravasz-Ordass Kollégiuma, a Wesselényi Miklós Kollégiuma és a Steindl Imre Kollégiuma népes hallgatóságának.

A kollégiumok hallgatóinak levetítették a Hóhér, vigyázz! című filmet, amelyet Wittner Mária visszaemlékezései alapján készítettek.

Az 1957-ben letartóztatott, 1958-ban halálra ítélt, majd nyolc hónapi siralomház után kegyelmet kapott hőse szerint nem lehet megalkudni.

"Amikor az ember úgy érzi, hogy igaza van, akkor nem alkudhat meg, hanem az igazságát végig kell harcolni" - hangsúlyozta.

Wittner Mária szerint a mai tanárok felelőssége óriási, mert "beszélni kell arról, amit az '56-os történtekkel kapcsolatban elhallgattak".

"Én 13 éves koromig a karmelitáknál, hitben, hazaszeretetben, erkölcsben nevelkedtem, de megbocsájtani csak annak lehet, aki bocsánatot kér" - fogalmazott egy kérdésre válaszolva, majd hozzátette, hogy a bocsánatkérés nem történt meg. "Ma a hóhér várja el az áldozat bocsánatát, miközben ő nem kér bocsánatot" - fűzte hozzá.

A jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselőjeként dolgozó Wittner Mária visszaemlékezett fogadalmára, amelyet akkor tett, amikor zárkatársát akasztani vitték el mellőle. "Mindig beszélni fogok '56-ról" - ismételte akkori fogadalmát.

Elmondása szerint ma is fájó szívvel lép be a Képviselői Irodaházba, amely korábban az ÁVH épülete is volt. Ahol - fogalmazott - a mai ellenzék egyes politikusain "keresztülnéz", ha elmegy mellettük, mert elfogadhatatlannak tartja azt, hogy az egykori "véresszájú kommunisták, akik egy nap alatt demokratává váltak", akik "jól jártak az államosítással, de a privatizációból is nyertesen jöttek ki", ma is ott ülnek a parlamentben. Ma az elmúlt fél évszázadot festik át - tette hozzá.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: Wittner Mária sorsa elrendeltetett, mert szabadulása után "a sorsa helyére zökkent".

Az elrendeltetett sorsát teljesíti immár évtizedek óta, hogy nagy felelősséggel az országnak is segít abban, hogy a sorsa helyére zökkenjen - fogalmazott Lezsák Sándor.

Bíró Zoltán irodalomtörténész fontosnak nevezte, hogy az egyes embereknek a történelemhez viszonyuló tudta tiszta legyen. Ha nincs Rákóczi, nincs Kossuth nincs 1956, akkor nincs Magyarország - szögezte le az irodalomtörténész. Véleménye szerint a tudat tisztázása, Wittner Mária munkásságának a legfontosabb küldetése.

Wittner Mária 1937-ben született. Az 1956-os forradalom idején szabadságharcosként a Corvin közben a sebesültek ellátásában segített. November 4-én a szovjet invázió során az Üllői úton aknarepeszektől megsebesült. Sikerült Ausztriába szöknie, de pár hét után hazatért. 1957-ben letartóztatták, majd 1958-ban a hírhedt Tutsek "vérbíró" halálra ítélte. A halálos ítéletet később életfogytiglanra változtatták. 1970. március 25-én nemzetközi nyomásra, az '56 után elítéltek közül az utolsók között szabadult.

(Forrás: Magyar Hírlap)

Az eseményen készült fotókat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép