Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Íz- és őszköszöntő
2013. szeptember 28.

Nyílt Napon mutatkozott be szombaton a szanki Ízek Háza, a térség első gasztroturisztikai rendezvényháza. A napra szóló meghívást sokan fogadták el, és már tíz órától érkeztek is a vendégek, nem csak Szankról.

Néhány órára itt volt Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke és az erdélyi születésű író, Szabó András. Legmesszebbről, a Vajdaságból Bojtos Béla Bácsfeketehegy polgármestere érkezett, és meglátogatta a napot az MTVA forgatócsoportja is.

Szank ünneplőbe öltözött polgármestere és munkatársai egy korty szanki meggypálinkával fogadták az Ízek Háza nyílt napjára látogató közönséget a ház fogadóterében. A jókedv azonban nemcsak emiatt volt garantált egész napra, hanem a programok és a kínált étvágygerjesztő falatok is megalapozták a jó hangulatot. Dávid Sándorné Ági sütőtököt készített Zsándorkity Tibor által rakott kemencében, és kínálta egész nap a finom csemegét. Varga Ferenc feljánlott vegyes szőlőből készített friss mustot, bárki megkóstolhatta, Dózsáné Mihálka Betti mézeskalácsot kínált és írt, igazodva a nap mottójához: Magyarország, szeretlek! Bent a ház konyhájában Varga Ferencné az általa felajánlott kacsákat sütötte munkatársai közreműködésével. A konyakos meggy üzemben a deszszert készítés látványos folyamatát lehetett meglesni. Rokolya Nándor szélvédett helyen pöszörgette a rackajuh pörköltet, a faházaknál mézet és Cseri Árpád bor és pálinka kínálatát lehetett kóstolni.

Egy órakor Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke gratulált az Ízek Háza megvalósulásához. Mint elmondta, ez beleillik abba, a lassan sikertörténetté váló folyamatba, amely a hungarikum törvénnyel kezdődött, és ennek helyi formáival, mint például az Ízek Háza, teljesedik ki. Az ízeket, zamatokat nem lehet múzeumba zárni - mondta az országgyűlés alelnöke, mégis meg kell őrizni Zsuzsi néni, Kati néni, Pista bácsi tudását, a fantasztikus marhalábszár pörkölt, vagy a meggyes rétes különleges íz világát, amelyet csak személyesen, például a családban, vagy egy ilyen házban lehet átadni a fiataloknak.

Miután Kósa István református lelkész megáldotta, Feri Romulusz Gyula katolikus plébános megszentelte a házat, iskoláslányok, majd a Kéknefelejcs Dalárda adott elő népdalokat citerakísérettel.

Kettőkor kezdődött az élő televíziós kapcsolás, melyben Sípos Günter Dávid a “Kiskun-majsától északnyugatra fekvő Szankon” már-már rekordgyanús sebességgel, három percben mutatta be a méz- és borkóstolást, a szőlőpréselést, a sütőtök és mézeskalács készítést, a mézes-madzag húzást, a Magyarország, szeretlek! tortát és készítőjét, majd magával ragadva az idei meggykirálynőt, Tímár Zsanettet egy interjúra, bekukkantott a konyakos meggy készítőkhöz és ... visszakapcsolt a stúdióba. A csillagvizsgáló, ahol Brunner Sándor várta a látogatókat, most kimaradt a bemutatóból. A közvetítés Soós László, a szanki Maci Laci új dalával kezdődött, melyet személyesen adott elő ország-világnak "A börtön ablakába ..." dallamára Az Ízek Háza ablakába / minden reggel süt a nap, / a méhek oda szállnak / ahol érzik a virágokat / ragyogón süt a nap / és édesen csorog a méz / és a szívem mosolyog, / ha vissza térek én, / szeretlek Szank

Ezután megebédelt a publikum, hamar elfogyott minden. Nagy siker lett Süli Csontos Ignácné kemencében sült házi rétese, de sokan mások is saját készítésü süteményekkel lepték meg a közönséget. Szerepelt a kínálatban gyerekek által készített gyümölcssaláta, almalé, kókuszgolyó. Alig ért véget az ebéd, négy óra tájban máris nyársra húztak egy malacot Káldi Ignác kondájából kiválasztva, hogy az esti vacsora időben elkészüljön.

A délutánt a borkóstolás és Kovács Istvánnak az új kemencében sült lángosai tették élvezetessé.

(Forrás: szankinfo.hu)

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép