Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Zelnik József: Lakitelek előképei
2017. augusztus 31.

Személyesen kértem arra Pozsgay Imrét, hogy segítsen elhívni Lakitelekre a pesti liberális értelmiség tagjait, s bár ő ezt megígérte, végül mégsem így történt – mondta a lapunknak adott interjúban Zelnik József. A Magyar Örökség díjas etnográfus, író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja szerint Csurka Istvánt igaztalanul vádolták azzal, hogy antiszemita beszédet mondott az eseményen.

Az országot megrázó társadalmi-gazdasági válság, a demokrácia, a politikai intézményrendszer elégtelensége, a közerkölcs súlyosbodó gondjai, a kulturális élet, a közoktatás aggasztó tünetei, megmaradásunk gondjai kaptak hangot az eszmecsere során. A magyarság esélyeit kutató jelenlevők és felszólalók a józanság és megfontoltság jegyében igyekeztek mérlegelni a kilábalás és a kikerülhetetlen megújhodás, az igazán hatékony reformok módozatait.

Részlet az 1987. szeptember 27-én megszavazott Lakiteleki Nyilatkozatból

Zelnik József: Lakitelek előképei

Zelnik József akkor is, ma is minden erejével a reformerők összefogását szolgálja

– Sokak szerint ma is kínzó kérdés, hogy miért nem hívták le Lakitelekre a liberális pesti értelmiség tagjait 1987-ben.

– Ez már akkortájt is furcsa zavart okozott. Csoóri Sándor még a találkozó előtt, a szervezés fázisában Amerikába utazott. Úgy gondolom, 1987-ben csak ő volt képes összehozni a népi-nemzeti és a liberális tábort.

– Másoknak nem szúrt szemet a hiányuk?

- Személyesen próbáltam meggyőzni Pozsgay Imrét az esemény előtti héten a Belgrád rakparti irodájában, hogy tegyen valamit. Bár egyetértett, végül mégsem tett semmit az ügy érdekében. Ő mindig annak adott igazat, aki éppen legutóbb járt nála – nos, itt nem én voltam az utolsó. Az egyik főszervezővel is hosszan, rengeteget érvelve társalogtam erről, s felfestettem neki a falra az ördögöt – mindhiába.

– Konrád György végül mégis leutazott.

– Azt hiszem, Csoóri Sándor meghívására. S bár csak egyedül jött, semmiféle sértődöttséget nem mutatott. Fontos megjegyezni, ennek az ügynek nemzetközi visszhangja lett. Kasza László a Szabad Európa Rádióban hat kérdést szegezett nekünk, amelyből az első rögtön azt firtatta, vajon antiszemiták-e a lakitelekiek?

–  Azok voltak?

–  Nem. Hiszen mi, bár perlekedtünk egymással, akkor és ott mégis tiszteletben tartottuk a másik véleményét. Lakitelek egyik fő tanulsága az lehet, hogy a politikának bátran engednie kell – helyesebben kellene – a polemizálást.

– Csurka István beszéde sem számított annyira súlyosnak?

– Őt igaztalanul vádolták azzal, hogy antiszemita beszédet mondott az eseményen. Az a néhány mondat pedig, amit a kozmopolita tőkéről említett, teljesen helyénvalónak hatott már akkor is. Végül azt sem szabad elfelejteni, hogy Csurka Istvánnak tömegével akadtak zsidó barátai már a hetvenes években. Mindent összevetve kimondottan visszatetsző, csúnya dolog volt efféle igaztalan vádakkal illetni őt.

Zelnik József: Lakitelek előképei

Költő a sátorponyva alatt. Agócs Sándor, a lakiteleki Antológia Kiadó későbbi vezetője figyel (Forrás: Antológia Kiadó)

– Lakiteleknek – úgymond – valóban két előképe volt?

– Igen. Az egyik magán Lakiteleken, az írótalálkozókon jött létre, míg a másik Budapesten, a Városmajor utcában Levendel Lászlónak, a szegények orvosának a lakásában. Utóbbi helyszínen a népiek – titkosszolgálati nevükön subások –, a liberálisok és a reformkommunisták adtak egymásnak havonta randevút. Mások mellett Csoóri Sándor, Konrád György, Mészöly Miklós, Csurka István továbbá Nyers Rezső és Pozsgay Imre találkoztak ott, én is mindig ott voltam. A fő téma, akár csak 1987-ben, a körül forgott, mit lehet csinálni, merre tovább?

– Visszakanyarodva Lakitelekre, kiknek a beszédére emlékszik?

– Elek István és Czakó Gábor rendkívül kemény szavakat használt, mások tisztességes reformkommunistaként aggódtak a jövőért, s természetesen akadtak fontoskodók. Persze megmaradt más is az emlékezetemben. A találkozón váratlanul felállt egy – akkor még ismeretlen – Németh Zsolt nevű fiú, s kismagnóról lejátszott egy dalt, angol nyelvű akkori slágert. Azt hitték, provokál, ám Csurka István intett, hogy hagyjuk.

– Valóban nehezen született meg a zá­ródokumentum?

– Három platform között kellett kompromisszumot kötni, de valójában azt fogadták el a szervezők, amit Pozsgay Imre is jóváhagyott. A rendszer képviseletében ő vállalta a felelősséget, úgy voltunk vele, mi ne üssük, hiszen bántják majd mások eleget. Úgy is lett.

– Mi tehát valójában a lakiteleki találkozó hozadéka?

– Akkor és ott mi a maximumot hoztuk ki a helyzetből. Persze utópia azt gondolni, hogy ami jót mi értelmiségiek bárhol kigondolunk, annak feltétlenül meg is kell valósulnia. A társadalom nem holmi homogén tömeg, amely a mi – legyen bármennyire is bölcs – szavunk után halad. Néha ez jó is, néha tragédia. Lakitelek egyik fő hozadéka, hogy a kibeszélésnek, a kibeszélés engedésének óriási jelentősége van. „Jöjj beszélgessünk, aki beszél, az nem halott” mondta Gottfried Bern. Ha egy népnek nem teszik lehetővé, hogy kibeszélje a problémáit, akkor ott óriási baj lesz. Ha egy hatalom nem képes a társadalom többségével az igazi dialógusra, az halott.

– Mire gondol?

– Például vér fog folyni. Pont azért kell társadalmilag mindent megbeszélni, hogy ez semmiképpen ne következzen be. Az egészen biztos, korábban alig akadt példa a történelemben arra, hogy vér nélkül efféle rendszerváltás következzen be. Azaz Lakitelek másik fő eredménye éppen 1989 lett.

Magyar Hírlap


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép